Üdvözlünk a Krúdy Gyula Szakközépiskola és Szakiskola honlapján!
 
 

 

 

 

 

ECDL

 

.
.
.
.

 

 
Hőtérkép
 

1%

Adója 1%-ával ön is hozzájárulhat a "KRÚDY GYULA a Vendéglátásért" Alapítvány munkájához!

K&H 10200531-39613437-00000000

 

 

 

 

Somogyi TISZK
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Föld Napja vetélkedő folytatódik!
--------------

Felvételi

Az országban összesen ötszáz intézmény írt elő írásbeli felvételit az általános iskolásoknak.

Somogyban 12 középiskola szervez központi írásbeli felvételi vizsgát a kilencedik évfolyamára történő beiskolázáshoz. Kaposváron a Táncsics, a Munkácsy, a református, a katolikus és a gyakorló gimnázium, a Noszlopy közgazdasági, az Eötvös műszaki szakközép, az építőipari szakképző iskola, valamint a Szigeti-Gyula János egészségügyi szakképző iskola szervez vizsgát. Siófokon a Perczel, Nagyatádon az Ady és Fonyódon a Mátyás király gimnázium írta elő, hogy a hozzájuk jelentkezők előzetesen vegyenek részt központi írásbelin.

Az országban összesen ötszáz intézmény írt elő írásbeli felvételit az általános iskolásoknak. Az iskolák több mint fele nem tart majd felvételi vizsgát, hanem az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján rangsorolja és veszi fel a tanulóka 

Nyílt nap

Iskolánkban az elmúlt évekhez hasonlóan

2012. 01. 05-én Nyílt napot tartunk!

 

Pályaválasztási tájékoztató és információ a 2012-13-ban induló képzéseinkről:.

 
--------------

Krúdy-Sztár vetélkedő

2012. január 13.

.

Iskolánkban megrendezésre kerül a hagyományos Krúdy-Sztár vetélkedő.

Bármilyen kategóriában megmutathatod tudásod!

Jelentkezni lehet:

Nagy Marianna tanárnőnél,

Talabér Alex DÖK elnöknél

 

AIDS

Iskolánk csapata a megyei AIDS prevenciós versenyen vett részt. A 16 csapatból a középmezőnyben végeztünk. Csapattagok: Süvegjártó Judit, Horváth Márk, Széll Zsolt 11.a osztályos tanulók.AIDS

     

Siófok | Pénteken kezdődik a siófoki hajókikötő felújításának második üteme, az elsőt a nyárra fejezte be saját erőből a Balatoni Hajózási Zrt., a harmadik, utolsó pedig várhatóan a jövő nyár után veszi kezdetét.

Most a hajóállomástól a mólóig tartó száztíz méteres sétány és partszakasz újul meg. Ez a partszakasz valaha kishajó-forgalmat bonyolított, a víz megközelítését négy pergolás lépcső biztosította, amely a jövőben nem csak megmarad, hanem félköríves pihenőrészeket is kialakítanak rajta, melyen ülőbútorok is elhelyezhetők lesznek.  Az 1929-ben épült partfalelemet visszabontják. Az új védmű ellenáll majd a jég erejének is. E beruházás költsége hatvanmillió forint – tájékoztatott Lain Ferenc, a zrt. műszaki igazgatója.

A hajóállomást és mólót összekötő sétány is megújul, fákat vágnak ki és telepítenek. Úgy tervezik, hogy május végére végeznek. Azután pedig a 2012-es szezont követően indulhat a harmadik ütem, a négyszáz méter hosszú móló megújítása a járófelület megemelésével, világítással és rondellákkal. A Balatoni Hajózási Zrt. pályázat híján saját erőből finanszírozza a siófoki kikötő újjávarázsolását. SONLINE

 

 

Iskolánkban megemlékezést tartottunk az 1956. októberi események emlékére.

1956. október 23.

Az október 23-a tiszteletére rendezett ünnepi műsort a 10.C osztály tanulói adták elő.
A színvonalasan szerkesztett műsor végigkövette az 1956. október 23-i eseményeket korabeli filmbejátszásokkal, dokumentumokkal, versekkel. A műsor érzelmi hatását fokozták az énekes- és fuvolaszólók. A 10.C osztály ily módon sok ismerettel gazdagította a hallgatóságát, és méltón rótta le kegyeletét 1956. október 23-a áldozatai előtt.

   

GREASE

 

Grease

Az irodalmi színpad előadása

2011. november 15-én a KIKK-ban.

LEONARDO

A 2011-12-es tanév pályázata Finn / Svéd

Leonardo / Finn

________________
 

 

Szecska 2011

Szecska 2011

 
 

Hollandból lett a somogyi minta – 2011. szeptember 5.

Fónai Imre és Harsányi Miklós azonos című cikkét – mely a Somogyi Hírlap 2011. szeptemberi számában jelent meg – az alábbiakban közöljük.

Hollandból lett a somogyi minta
SZAKKÉPZÉS - Szamosi: eltarthatnák ma már magukat az intézmények

A megye szakképző intézményeit tömörítő Somogyi TISZK mintájára alakíthatják át a hazai szakképzést – reagált Szamosi Lóránt Somogyi TISZK főigazgató a nemzetgazdasági tárca elképzelésére, miszerint megszűnne a több mint 700 szakképző önállósága, országosan 50-55 TISZK jönne létre.
Ha még csak ennyi változás várna a szakképzésre... Parragh László kamarai elnök nyilatkozata szerint például akár már most szeptembertől lehetővé válik 28 fizikai szakmában a hároméves képzés bevezetése.
– Nincs értelme a kapkodásnak – egyértelműsíti Szamosi főigazgató, hogy a Somogyi TISZK egyelőre nem készül ilyen horderejű változtatásra. Hozzáteszi: valóban lehetőséget ad a jogszabály már az idei módosításra, áttérhetnek a duális képzésre ott, ahol erre a feltételek rendelkezésre állnak.
S hogy mi fán terem a duális szakképzés? A tervek szerint az újra háromévessé váló szakképzésben az első évfolyamon még az iskolában történne a szakmai tárgyak okítása, ám a második és harmadik évfolyamon már a külső képzőhelyeken, azaz a cégeknél, vállalkozásoknál.
– Való igaz, hogy a szakma igazi fogásait, alapjait ott lehet megtanulni leginkább, ahol a „termelés” zajlik – így Szamosi Lóránt. – A régi módszereket és az újakat ésszerűen kell egyesíteni. Nem lehet „partvonalon kívülre” szorítani az iskolai tanműhelyeket sem.
Szamosi Lóránt Somogyi TISZK főigazgató azt mondta: nálunk a siófoki központi tanműhelyben az asztalosok világszínvonalú német gépeken dolgoznak és tanulókezekre vár már az uniós pályázat révén ide került háromszázmillió forint értékű szerszámkészítő gépsor is. Csúcstechnikával találkozhatnak tehát a diákok, ilyen csak kevés vállalkozásnál lehet. De muszáj, hogy ilyen korszerű esztergagépekkel is megismerkedjenek. Elengedhetetlen, hogy minden évfolyam minden tanévben eltöltsön a siófoki központi TISZK - tanműhelyben egy-egy hónapot, Csurgóról, Nagyatádról, Tabról is. A megfelelő egyensúlyt kell tehát megtalálni a belső és külső képzés között, s nagyon körültekintő döntésre van szükség, mert 20-25 évre meghatározhatja a szakképzést, a foglalkoztatást.
A Somogyi TISZK főigazgató vállalja azt a ma még gyakorta minimum szemöldökráncolással kísért véleményét, hogy a szakképző intézmények ilyen korszerű technológiákkal bevételszerző tevékenységet folytatva elérhetnék, hogy „önfenntartók” legyenek.
– A szakképzés potenciálja ma már megfelelő arra, hogy az állami támogatás kiegészítését „megkeressék” az intézmények – vallja. – A most megérkezett, 300 milliós Mitsubishi-gépeken kis túlzással autót lehetne gyártani. A német asztalos-eszközökkel pedig akár Mátyás király hálószobájának korhű bútorai is reprodukálhatók. Vétek ezt nem kihasználni. Arról nem is beszélve: ha a diák nem csak a raktárnak dolgozna, már az iskolában látná, hogy értéke van a munkájának. Talán így motiváltabb, a szakma iránt elkötelezettebb végzősök kerülhetnének ki a termelő szférába.
Azt pedig a főigazgató megnyugvással állapítja meg: Somogyban lezajlott már az integráció, amit a nemzetgazdasági tárca újabban szorgalmaz; megyénkben már működik a TISZK holland modell alapján. Így lehet a hollandból somogyi minta.
– Jó lenne, ha a kuszaságot átlátható szabályozás váltaná fel – utalt a szakképzés átalakításával kapcsolatos bonyodalmakra Garbera István, a Gyakorlati Képzőhelyek Országos Egyesületének titkára. Kiemelte: szervezetük régóta szorgalmazza a szakképzési törvény megújítását. Időközben ugyan seregnyi ágazati koncepció, elképzelés született, csakhogy még mindig keveset tudnak a változás lényegéről azok a vállalkozók, akik „körön
belül vannak”, azaz a szakmai tárgyak oktatásával foglalkoznak.
– Ilyen előzményekkel megyünk a szeptembernek, még mindig rengeteg a kérdőjel, pedig már elkezdődött az új tanév – fejtegette. – A kereskedelmi és iparkamara valamint a kormány már egy éve megegyezett az oktatás átalakításáról, csakhogy finoman fogalmazva kevés ismerettel rendelkezünk arról, hogy konkrétan mi változik a közeljövőben. Emlegettek nekünk már német és holland modellt, sőt legutóbb a dániai gyakorlatot kívánták alkalmazni, ám szerintem az alapvető kérdéseket nem igazán sikerült tisztázni. Ki finanszírozza a gyakorlati képzést, milyen forrás áll majd rendelkezésre, pontosan hogyan változik az elméleti-gyakorlati órák aránya?
Garbera szerint sokat mondó tény, hogy a hazai vállalkozások alig 2-3 százaléka vesz részt a gyakorlati képzésben, míg Ausztriában 20 százalék körüli ez az arány. Rámutatott: ha végre helyére kerül az oktatás, ezen belül a szakképzés, úgy egészen bizonyosan kedvet kapnak az ismeretek átadásához a mesterek is. S ez valóban egy új korszak kezdete lehet.
Szeptembertől elvileg ugyan 28 szakmában lehetőség nyílik a hároméves oktatás bevezetésére, ám azt egyelőre nem tudni, hogy Somogyban hányan térnének át a duális képzésre. Bizonyos jogszabályok későn jelentek meg, ám Horváth Lajos, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara (SKIK) titkára amondó: 2012-tõl vélhetően már az új felállásban folytatódik a szakmai képzés.
Adódik a kérdés: milyen hozadéka lehet a beharangozott változásoknak? A SKIK munkatársa úgy vélte: a diákok és a családok mellett a társadalom és a nemzetgazdaság számára is előnyös döntésről van szó.
– Használható tudáshoz jutnak a diákok, akik piacképes szakmákat sajátítanak el – emelte ki. – Olyat, amire valós igény van, s remélhetően a drága, felesleges képzési formák száma jelentősen csökken. Így sok olyan gyerek is szakmát tanul majd, aki négy, gimnáziumban elvesztegetett év helyett teljes erőbedobással készülhet a jövőjére – immár a szakmunkásképzőben és a vállalkozásoknál. A pályaorientációnál alighanem fontos szempont lehet, hogy a szakmunkások ösztöndíjat kapnak. Ennek mértéke ugyan függ a hallgató teljesítményétől, ám kedvező esetben akár egy fél keresettel is felérhet.

A kétkezi munka nyerje vissza a becsületét: ezt támogatja Cziráki Ferenc kaposvári autószerelő is. Szerinte már régen el kellett volna vetni azt az elavult szemléletet, amely máig jellemezte a hazai szakképzést.
– Az nem járható út, hogy kizárólag a tömény elméletet sulykolják a diákoknak – magyarázta. – Aztán, ha a szerencsétlen gyerek lemegy a műhelybe, s meglát egy vasdarabot, felsikolt, mert nem tudja, mit csináljon. Nos, ennek a rendszernek végképp befellegzett. Sikerre van ítélve a duális képzés, persze akkor, ha komolyan veszik a tanintézmények, s nem aprózzák el a tanítást. Szívem szerint már az első évfolyam első napjától gyakorlatot oktatnék, hogy a fiatalok minél hamarabb megismerjék a rutinfogásokat és a lehető legnagyobb tapasztalatra tegyenek szert. Ennek lényegesen nagyobb haszna lehet, mintha egy diák félóra alatt képletekkel teleírja a táblát, de alig konyít valamit a szakmához.
A segesdi Ferrokov Kft-nél, ahol acélszerkezetek gyártásával és felületkezeléssel is foglalkoznak, az utóbbi hónapokban 15 leendő szakmunkás leste el a szakma alapjait. A cégnek tanműhelye van, itt diákok sokaságát képezték. Aztán bő másfél évtizede kezdődött a hullámvölgy: Tallián Attila cégvezető szerint a fémiparban látványosan megcsappant az utánpótlás. A divatszakmákat választották a fiatalok. Most, hogy újra három éves lesz a szakképzés és több lehetőséghez jutnak a diákok, talán több lesz a lakatos, a hegesztő vagy a gépi forgácsoló.
– Nagyon jó lenne, ha végre mindenki megértené: a szakképzéshez kötődő átalakítások hosszú távra befolyásolhatják a foglalkoztatást, s kihatnak a gazdaság egészére – húzta alá Tallián. – Mi nyitottak vagyunk, örömmel vesszük, ha lelkes, a szakma iránt fogékony fiatalok akarják elsajátítani a hivatás alapjait. A legfontosabb az, hogy a fiatalok jártasak legyenek a gyakorlatban, átlássák azokat a folyamatokat, amelyre egy szakma épül. Ennek hiányában komoly gondok adódhatnak.
Székelyfi József kaposfői asztalosmester azt mondta, még az is előfordulhat, hogy megfelelően képzett munkások híján fontos tervek dugába dőlhetnek. A legrosszabb forgatókönyv szerinte arról szólna: hiába adódnak korszakalkotó innovatív ötletek, ha nem lesz, aki megvalósítsa a terveket.

--------------------------------

2011.09.01. Tanévnyitó

Tanévnyitó

 
 

___________________________

SONLINE:

Kevesebb gimnazistára, több szakiskolásra van szükség – így az oktatáspolitikai verdikt. Kevesebb gimnáziumi osztály indul szeptembertől Somogyban is, mert csökken a gyereklétszám – ez meg a rideg valóság.

2011. május 9. Fónai Imre

Tabon például megszűnik a gimnáziumi képzés. Mivel nem jött össze a kellő létszámú jelentkező, 1989 óta először nem indít ilyen osztályt a Rudnay középiskola.
– Húsznál is kevesebben jelentkeztek, a fenntartó megyei önkormányzat pedig csak harminckét fő esetén indítaná el a gimnáziumi osztályt – mondta Szamosi Lóránt, a somogyi szakiskolákat integráló TISZK főigazgatója. – A gyermeklétszám csökkenése most először ilyen látványos, eddig mindig volt kellő igény a tabi gimnáziumi képzésre. A TISZK barcsi intézményében ezzel ellentétben összejött a kellő számú elsős és ott az igényekre való tekintettel el is indítjuk annak ellenére, hogy a szakképzés a fő profilunk.

Szamosi Lóránt nem titkolta, hogy a TISZK megyei közgyűlés által elhatározott átalakításának része a profiltisztítás is. Szeptembertől nyolc tagintézményből négynek marad meg az önállósága: a tabi Rudnay a siófoki Krúdy telephelye lesz, a fonyódi Bacsák a boglári Mathiászhoz integrálódik, a barcsi Dráva Völgyéhez pedig a nagyatádi középiskola és a csurgói Nagyváthy. A székhelyintézmény a siófoki Baross marad.
– Ez az átalakítás egyetlen iskola létét sem veszélyezteti – hangsúlyozta a főigazgató. – Iskolabezárás nem merült fel, csak összébb húzzuk magunkat.

Feltehetően ugyanez a jelszó érvényes a gimnáziumokra is, és nem csak Kaposvárt érintik a gyermeklétszám-csökkenésből és az önkormányzati pénztelenségből fakadó változások, hanem a megyei fenntartású intézményeket is. Sokáig kellene visszalapozni az idén hatvan esztendős siófoki Perczel Mór Gimnázium történetében is ahhoz, hogy rábukkanjunk: mikor indult utoljára három első osztály. Szeptemberben ugyanis az általános tagozat nem indul el, és ehhez még csak szükség sem volt fenntartói parancsra vagy oktatáspolitikai határozatra. Nincs ugyanis ma állami fenntartású gimnázium, ahol tizennégy diákkal osztályt indítanának.
Kevés a gyerek, sok az iskola, s az idén oda is fölvették a jelentkezőket, ahová a korábbi években esélyük se lett volna bekerülni – hallottuk a magyarázatot. Reményt keltő lehet viszont ez a helyzet azoknak a tabiaknak, akik eredetileg a Rudnay gimnáziumi képzését nézték ki maguknak – igaz, hogy harminc kilométerrel távolabb, de lehet helyük a Perczelben.

A megyei koncepció egyébként úgy fogalmaz a fonyódi és siófoki gimnázium jövőjével kapcsolatban: önálló intézmény akkor maradhat, ha „a megyei önkormányzat reorganizációs programját maradéktalanul képes megvalósítani. Ehhez a 2011-es költségvetési évben tovább kell ésszerűsíteni a szakmai tevékenységet, valamint fokozottan törekedni kell a racionális gazdálkodásra.” E passzus tudatában sem mellékes: heteken belül döntés várható a siófoki Perczel igazgatói tisztségére kiírt pályázatról. Mi vár az új vezetőre? Finoman szólva ugrás a sötétbe...

Világosak ugyanakkor a siófoki önkormányzat szándékai, újabb iskola-példájaként a fenntartói gondoknak-bajoknak: friss képviselő-testületi döntés szerint a város négy általános iskolájából három intézményt gyúrnak, a hét óvodából pedig egyetlen egyet.
– A szülők és a gyerekek ebből semmit nem fognak érezni, hiszen oda fognak járni ezen túl is, ahová eddig – indokolt Balázs Árpád polgármester. – Nem szakmai, hanem gazdaságossági döntést hoztunk tehát, amikor a már amúgy is a SIOK-ba integrált intézmények felépítését tovább ésszerűsítettük, koncentráltuk. A változás elsősorban a vezetői szinteket érinti. Vezetőből kevesebb lesz a jövőben a SIOK-on belül. Egy vezetője lesz például a Széchenyi István és a Somogyi József általános iskolának, e kettőt egy szervezetté olvasztjuk és azért éppen ezeket, mert itt a leglátványosabb a gyermeklétszám csökkenése. Pedagógiai programjuk azonban önálló marad, s bár változnak a beiskolázási körzethatárok, diákokat szükségtelenül nem kívánunk egyikből a másikba irányítani.

SONLINE:

A somogyi TISZK szakképző központ nyolc intézményéből négy maradt önálló a megyei közgyűlés pénteki döntése után, a többiek intézetként működnek tovább. A sürgető határidő miatt rendkívüli ülésen tárgyalták a reorganizáció újabb lépéseit.

2011. május 20. Balassa Tamás

A takarékossági kényszer nyomán megtett, s az intézményhálózatot érintő eddigi döntések folytatásaként újabb ésszerűsítő lépésre szánta el magát Somogy Megye Közgyűlése. Létszámleépítésről nem határoztak, de mint Gelencsér Attila elnök elmondta, a gyereklétszám csökkenése miatt felelőtlenség lenne állítani, hogy a későbbiekben sem kell hozzá nyúlni a dolgozói létszámhoz. A somogyi területi integrált szakképző átszervezése a siófoki Baross székhelyintézményt nem érinti. Tagintézményként önálló marad a siófoki Krúdy, a balatonboglári Mathiász, a barcsi Dráva-Völgye és a barcsi kollégium, s ezekhez tartozik majd – telephely helyett a kevésbé leértékelő intézetként – a tabi Rudnay, a fonyódi Bacsák, a nagyatádi szakképző, a csurgói Nagyváthy és a kollégiumok.

SONLINE:

Indulnak az akcióbrigádok. A siófoki Baross középiskolából tizenkét megyei fenntartású intézmény karbantartását látják el.

2011. február 21. 07:24 Fónai Imre

Mindenütt egy-egy karbantartó marad, a szakiparosokból (vízvezetékszerelő, asztalos, festő, kőműves, stb.) pedig egy akcióbrigád alakult, mely a siófoki Barossból indul hívásra tizenkét intézménybe; iskolába, kollégiumba, szociális ellátóba, a Balaton-parttól Tabon át Patalomig. A megyei önkormányzat ugyanis nem kiszervezte, hanem beszervezte az olyan feladatok ellátását, mint a karbantartás, a mosatás, az étkeztetés, a takarítás. A Baross feladata a karbantartás megszervezése Észak-Somogyban, az ugyancsak siófoki Krúdyé például a takarítás, a megye déli részén pedig a barcsi Dráva-völgye középiskola akcióbrigádja „tart karban”.

– A  megye nem külső vállalkozókra bízta ezeket a feladatokat, hanem megnézte, ki miben jó, így jutott a karbantartás a Barossnak, lévén, hogy a profiljába vág – mondta portálunknak Szamosi Lóránt, a somogyi szakképző iskolákat összefogó TISZK főigazgatója. – Ezért is, de persze főleg a duális szakképzés bevezetése miatt fontos, hogy az asztalosműhely után hamarosan újabb tanműhelyeket adunk át Siófokon, továbbá csúcstechnológia érkezését várják a gépiparosok. Vidéki szinten egyedülálló képzőhely alakul így majd ki, ahol egy helyütt összpontosulhat az építőipari, gépipari, épületgépész- és autószerelő-oktatás, méghozzá az elméleti és a gyakorlati képzés is.   

Szamosi Lóránt arról is beszélt: a megye is áldását adta arra, egyelőre egy év időtartamra, hogy a siófoki Baross és Krúdy középiskola vegye használatba a speciális általános iskolai tagozat üresen maradt épületét.
– A fenntartásra kell csak költeni, bérleti díjat nem kér a siófoki önkormányzat – tette hozzá a főigazgató. – Egy alapos felújítás után először a Krúdy négy osztálya költözhet oda, hiszen ott a legsürgetőbb a zsúfoltság feloldása; most az étteremben is tanítanak, a tanbolt meg az aulába szorult.

 

 

Tovább az érettségi 2011 oldalra; feladatok, megoldások itt.

 
DAVID RAMONA 11. B osztályos tanuló kiváló szereplésével III. helyezést ért el az V. JUHÁSZ GYULA NEMEZTI VERS-, ÉNEKELT VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENY, valamint a 125 éve született költő emléke előtt tisztelgő TÓTH ÁRPÁD NEMEZETI VERS-, ÉNEKELT VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ TALÁLKOZÓ dél-dunántúli regionális válogatóján.
A versenyt a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság és a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága hirdette meg.
A zsűri elnöke Dr. Sződy Szilárd Csokonai- és Radnóti díjas dramaturg volt. A zsűri 22 versmondót hallgatott meg, akik kötelező és szabadon választott verset, vagy prózát adtak elő, s közülük a legjobbak bejutnak az országos döntőbe, mely várhatóan szeptember 23-24-én lesz Szegeden. Gratulálunk!
 

Ballagás 2011

Ballagás 2011

Bolondballagás

Bolondballagás 2011

 

Hétfőn reggel a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbelikkel megkezdődik a 2010/2011. tanév tavaszi érettségi vizsgaidőszaka. Május 2. és június 28. között 1187 vizsgahelyszínen 142 556 tanuló érettségizik. A vizsgákat az idén is rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett szervezik.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkárságának közlése szerint magyar nyelv és irodalomból középszinten 91 106-an, emelt szinten 1296-an jelentkeztek vizsgázni. Magyarból mint idegen nyelvből középszinten 120 tanuló vizsgázik, emelt szintű vizsga azonban - ellentétben a tavalyi érettségivel - nem lesz.

Jövő kedden matematikából középszinten 89 316-an érettségiznek magyarul; ezenkívül angolul, németül, franciául, olaszul, spanyolul, oroszul, horvátul, szerbül, románul és szlovákul is tesznek majd vizsgát a tanulók középszinten matematikából. Az emelt szintű matematika érettségin 2941-en méretik meg a tudásukat magyarul, ezenkívül angolul és németül is lehetőségük nyílik a diákoknak vizsgázni.

Jövő szerdán történelemből középszinten 85 087-en maturálnak magyarul, de jelentkeztek vizsgázni ebből a tárgyból további tíz nyelven, ugyanazokon, mint matematikából. Emelt szintű történelem érettségit 6208-an tesznek magyarul, ezenkívül angol, német, francia, spanyol, szerb és horvát nyelven vizsgáznak ebből a tantárgyból. tovább

 

Leonardo

Diákjaink Finnországban...

 

A Föld legélhetőbb országa: Finnország | A Newsweek legújabb, objektív, az iskolázottságot, egészséget, életminőséget, politikai környezetet és üzleti dinamikát a végértékelés szempontjából felhasználó felmérése Finnországot az első helyre sorolta.

Aktuellt på Hotell- och restaurangprogrammet
Den 2 mars 2011 anländer återigen 8 restaurangelever och en lärare från Krudy Gyula Secondary Technical School i Síofok, Ungern, till Härnösands Gymnasiums Hotell- och restaurangprogram. Under tre veckor ska de delta i undervisningen på programmet samt praktisera på stadens restauranger under vecka 10. Förutom skoldagarna kommer de naturligtvis att tillbringa sin fritid i kommunen med omnejd. Bland annat en tur runt Höga kusten finns med som önskemål från gästerna.

Új Magyarország Fejlesztési Terv

Tiop Ödön

Eszközeink

Átadási ünnepség a Krúdyban

 

Átadási ünnepség a Barossban

A Krúdyban hetven-, a Barossban ötvenhétmillió forint értékű eszközöket vehettek birtokba kedden a két szakképző iskola diákjai.

Országos szinten is kiemelkedő összegből, 1,2 milliárd forintból fejlesztheti a pályázatnyertes Somogy Megyei Önkormányzat a TISZK-hez tartozó intézményeket. Kedden a krúdysok a legmodernebb, uniós követelményeknek is megfelelő tankonyhai és tancukrászdai eszközöket vehettek át, a Baross pedig többek közt új informatika tantermet rendezhetett be, a környezetvédelmi szakosok ugyanakkor egy meteorológiai állomást kaptak.

– A sokkoló például megfelelő hőmérsékletűre hűti a fagyasztandó zöldséget vagy ételt; az indukciós sütő hőtermelés nélkül teszi lehetővé az ételkészítést – adott ízelítőt az újdonságokból Dr Gruberné Kis-Pál Andrea, a Krúdy középiskola igazgatója. – Az informatikai fejlesztés révén pedig a pincérek az ötcsillagos szállodák érintőképernyős technikai rendszerének megfelelő szoftvert használhatnak.

Szamosi Lóránt, a Somogy megyei TISZK főigazgatója arról tájékoztatott: a Baross környezetvédő technikusai a Globe-világprogram tagjaiként mérési adataikat a légkör változásait kutató kaliforniai egyetemre juttatják el. A főigazgató arról is beszélt: az iskolák mind nagyobb versengésében a somogyi TISZK az idei tanévre százötvennel tudta növelni tanulólétszámát, s ezt már-már a csoda kategóriájába sorolta. Különösen kiemelkedik a vendéglátásra és idegenforgalomra összpontosító siófoki Krúdy; az elmúlt három évben húsz százalékkal növelte létszámát, most több, mint kilencszáz diákot számlálhat.

Gelencsér Attila, a megyei közgyűlés elnöke szerint fogalommá vált a Krúdy képzése, bármerre jár, jó hírét hallja. A siófoki átadón azt is megemlítette az elnök: a szakképzés eddig nem a munkaerőpiacot szolgálta, de hogy a jövőben máshogy legyen, azért is hozták létre többek közt a TISZK-et, mely máris igazolta ezt a döntést, oly annyira, hogy már a minisztériumban is hallotta jó példaként emlegetni ezt a somogyi mintát. (sol)

Somogy TV

 

Aktuális:

Föld NapjaKedves Diákok!

Köszönjük a lelkesedést, a kitartó munkát!


Köszönjük Tanáraitoknak a segítséget, a biztatást!

Reméljük, hogy játékos vetélkedőnk számotokra nem csupán versenyt jelent, hanem az egész életet végigkísérő viselkedésformát is. A mindennapok apró cselekedeteivel járulhatunk hozzá FÖLDÜNK megmentéséhez.
A harmadik írásbeli forduló után kialakult a sorrend, amelynek alapján az első 10-10 csapatot (általános és középiskolai kategóriákban) szóbeli döntőre várjuk  iskolánkba.
A játékos döntő időpontja: 2011. 04. 14. (csütörtök) 9 óra
A negyedik forduló megoldásait nem kell beküldeni, a döntőre hozzátok magatokkal!

A felkészülés anyaga: az írásbeli fordulók ismeretanyaga, valamint általános tájékozottság környezet-és természetvédelmi kérdésekről.

Röviden (1-2 percben) mutassátok be csapatotokat is!

Minden csapatnál legyen legalább 1 mobiltelefon!

Minden csapatnál legyen legalább 1 mobiltelefon! Szeretettel várunk Benneteket, Önöket iskolánkban!

 

 

     

Leonardo

Diákjaink Svédországban...

 

Föld NapjaFöld Napja Vetélkedő

Negyedik forduló feladatai itt

 

ÚJ!

Induló felnőttképzés

 
     

Az idei tanévben is az ausztriai St Lambrecht városa látta vendégül a magyar sí diákolimpia résztvevőit.
A Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Krúdy Gyula Szakközépiskolája és Szakiskolájából Papp Gergő vett részt ezen a rendezvényen ,ahol számtalan magyar és osztrák szponzor támogatta a különböző korosztályok kb. 500 iskolás tanulójának versenyeit. A kitűnően megszervezett versenyeken remekül előkészített pályák várták a sportolókat. Minden versenyszám két futamból állt, az össz idő alapján állították fel a szervezők a végső sorrendet.
Gergő már az elmúlt évben is negyedik lett, de ebben az évben edzőjével Kersák Istvánnal a dobogót tűzték ki célul.
Ez a vágyuk teljesült is, korosztálya tizenöt versenyzője közül az előkelő harmadik helyet szerezte meg a sportoló. Kis szerencsével ez az érem még fényesebb is lehetett volna, a második helyről kilenc század, míg az első helytől hat tized másodperc választotta el.
Gratulálunk Gergő!

 

Paizs Erika Letöltés: Adobe Acrobat Readerés Takács Dóra Letöltés: Adobe Acrobat Reader

sikere a Munkácsy Rajzpályázaton

Kaposváron a Munkácsy Gimnázium aulájában 2011. február 24-én tartották a Munkácsy Mihály Rajzpályázat legjobb alkotásait bemutató kiállítás ünnepélyes megnyitóját. A díjazott pályamunkákat bemutató kiállítás a Munkácsy Mihály születésnapjához kapcsolódó rendezvények egyik kiemelkedő eseménye.

Munkácsys diákok adtak zenei műsort, majd ezután az iskola igazgatója Gyallai Katalin nyitotta meg a kiállítást. Beszédében elmondta, hogy nagy örömükre szolgált az a tény, hogy felhívásukra nemcsak Kaposvár tehetséges alkotói, hanem a megye középiskoláiból – Barcsról, Nagyatádról, Marcaliból Siófokról – is küldtek pályamunkákat a tanulók. Összesen 306 miniatűr kép érkezett be a pályázatra és a szakértő zsűri – Tamás Károly, a kaposvári Iparművészeti Szakközépiskola igazgatója, valamint az iskolában cseretanárként náluk tanító Egyesült államokból érkezett, Képzőművészeti Egyetemet végzett tanár – 106 darab alkotást tartott érdemesnek kiállítani. Méltatta a kiállított miniatűr képek színvonalasságát, az alkotók kreativitását, egyéni látásmódját. Ezután került sor a díjak átadására: 6 díjazott vehetett át könyvjutalmat, és 17-en nyertek oklevelet. örömünkre szolgált, hogy oklevéllel jutalmazták mindkét tanulónkat:  Paizs Erikát /10. V/ és Takács Dórát /12. B/. Paizs Erikának három, Takács Dórának egy alkotása látható a kiállításon, amelyet április közepéig tekinthetnek meg az érdeklődők.

 

1%Adója 1%-ával ön is hozzájárulhat a"KRÚDY GYULA a Vendéglátásért" Alapítvány munkájához!

K&H 10200531-39613437-00000000

 

Szalagavató 2011. január 28.

A szalagavató immáron a mi iskolánkban is hagyomány és jelkép. Egyben szimbóluma mindannak a hévnek, lendületnek, amely akadályt nem ismerve tör a magasság felé, és amelynek neve: fiatalság!
Mától beléptek a szalagot viselő diákok népes táborába, akikről mindenki messziről látja, hogy érettek a megmérettetésre, akiket irigyelnek a kicsik, az utánatok következők.

Video: 1 | 2 | 3

   

KAZINCZY „SZÉP MAGYAR BESZÉD” VERSENY MEGYEI DÖNTŐ
KAPOSVÁR, 2011. MÁRCIUS 2.

 OLÁH KINGA LETT AZ ELSŐ!

OÁH KINGA  12. B OSZTÁLYOS TANULÓ A „SZÉP MAGYAR BESZÉD” VERSENY SOMOGY MEGYEI DÖNTŐJÉN KIVÁLÓ TELJESÍTMÉNYÉVEL A SZAKKÉPZŐ ISKOLA KATEGÓRIÁBAN
I HELYEZÉST
ÉRT EL, S EZZEL SOMOGY MEGYE KÉPVISELETÉBEN TOVÁBBJUTOTT AZ ORSZÁGOS DÖNTŐBE. AZ ORSZÁGOS DÖNTŐT 46. ALKALOMMAL RENDEZI MEG AZ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM, A GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT, GYŐR MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ÉS A KAZINCZY FERENC GIMNÁZIUM GYŐRÖTT,  2011. ÁPRILIS 15-16-17-ÉN.

GRATULÁLUNK!

-

Rövid Hírek:

Korábbi hírek itt.

-

Tisztelt Szülők!

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium rendelete 2010. augusztus 30-án lép életbe a tanulók igazolatlan hiányzásának kezelésére. A rendelet kimondja, hogy:  10 igazolatlan hiányzás esetén a jegyző figyelmezteti a szülőt,  és 50 óra igazolatlan hiányzás után a jegyző a gyermeket védelembe veszi, a családi pótlék kifizetését 6 hónapra felfüggeszti, és eseti gondnokot jelöl ki.

Siófok, 2010. augusztus 31

-
Megkérünk minden Szülőt és Diákot, hogy az iskola felé benyújtott kérelmekhez, igazolásokhoz, stb. kérjük az alábbi nyomtatványt használni: letölthető itt.
-

 

Albumok:
             

Télapó

Itt járt a Télapó...

foto

 

 

.

Szecskák avatása a Krúdyban

foto

 

.

Szakmai vizsga

2011.02.16.

 

 

.

Tanévnyitó 2010-2011

             
Egyéb hírek :

MNGSZ2010. május 10-én igazgatónk az Országos Gasztronómiai Szövetség éves közgyűlésén a gasztronómiáért érdemérmet vehette át.

A Szövetség ezzel a kitüntetéssel fejezte ki annak a szakmai munkának az elismerését, melyet az intézményben dolgozó pedagógusok és alkalmazottak tettek a magyar gasztronómiáért.

Megyei Elismerés

Pelcz Enikő   A Somogyi TISzK és a Somogy Megyei Önkormányzat dicsérő oklevélben részesítette az intézményhez tartozó iskolák országos versenyeken indult diákjait.
2010. június 3-án - a balatonföldvári Hotel Jogarban megrendezett ünnepség keretein belül  - három tanulót jutalmaztak meg.
       
  Pelcz Enikő 11/C
Krúdy Napokon: arany minősítés
Széchényi Emlékverseny Kaposvár – ezüst minősítés
Schnitta Sámuel Emlékverseny Siófok: aranyérem
Nemzetközi verseny Nyitra: bronz érem
Felkészítő tanár: Berta László
  Matatics Norbert 13/Sz
Schnitta Sámuel Régiós Verseny: arany fokozat
Széchenyi Emlékverseny: megyei arany fokozat
Krúdy Gyula Nemzetközi Gasztronómiai Verseny: ezüst fokozat
Felkészítő tanár: Nagy Róbert
  Nagy Dóra 13/V
Szakma Kiváló Tanulója Verseny /cukrász szakmában/
Felkészítő tanár: Borbély Sándorné

Az okleveleket a Somogyi TISZK főigazgatója Szamosi Lóránt Úr  és a Somogy Megyei Önkormányzat főjegyzője Dr Vörös Tamás Úr adta át.
A diákokkal együtt a felkészítő tanárok is elismerésben részesültek.

     

_________________

____________________

 


driving school  

 

TÁJÉKOZTATÓ

szavazás2009.09.23-án a Nevelőtestület, valamint az Alkalmazotti közösség VALÓBAN MEGTARTOTT SZAVAZÁSÁN kiemelkedően magas (96,9%-os igen) arányban fogadta el és biztosította támogatásáról Dr.Gruberné Kis-Pál Andrea igazgatói pályázatát. Ez az elsöprő eredmény garantálja a továbbiakban a nyugodt, kiegyensúlyozott, jó hangulatú munkavégzést iskolánkban.

Az ezt megelőző időszaktól eltérően nem az egyéni érdekek szemelőtt tartásával, hanem a többség hangját meghallva, felelős és takarékos gazdálkodással, a törvényesség oldalán kívánunk munkálkodni.

____________________________________

 

 

Recicle
Honlapunk környezetbarát, többször is megtekinthető.

doma


 

Akadálymentes változat akadálymentes változat

 

 

__________

 

Együttműködő partnerünk:

__________

Tűzoltóteszt
__________

Nézd meg a világ legszebb természeti csodáját!

________

 

 

 

FIGYELEM!

A domain konszolidáció miatt rövid időn belül a honlapunk részlegesen elérhetetlenné válhat.

Jelenleg a www.krudy-siofok.sulinet.hu oldal folyamatos működése látszik biztosnak.

Email: Az iskola krudy@krudy-siofok.sulinet.hu címen érhető el elsődlegesen.

 

__________________

 

 

Iskolánk az árvízkárosultak részére felajánlásokat gyűjtött...

Március 15.

Ruha
780kg
Ásványvíz
58,5L
Élelmiszer
118kg
Tisztítószer
30,0kg

______________

"A kozigbirsag.police.hu oldalon keresztül is befizethető a gyorshajtás miatt kiszabott bírság összege" - közölte Takács Tibor, a Vas megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója.

Takács Tibor szólt arról, hogy az interneten - a rendőrségi határozat száma és a gépkocsi rendszáma alapján - bárki megnézheti a gyorshajtásáról készült felvételt. A sebességtúllépésről öt napon belül értesítik az autó üzembentartóját, és 22 napon belül határozatot hoznak. Az adatokat március óta, I. fokú hatóságként, a Vas megyei Rendőr-főkapitányság dolgozza fel. Azóta 62 ezer bírságról hoztak határozatot, illetve 9600 eljárást szüntettek meg.

 

 

___________

Jubileumi elismerések

.

A Somogyi TISZK Közép- és Szakiskola Krúdy Gyula Szakközépiskolája és Szakiskolája közalkalmazotti jogviszonyban eltöltött jubileumi elismeréseit Szamosi Lóránt főigazgató úr és Dr. Gruberné Kis-Pál Andrea igazgató asszony 2010. február 10. napján  alkalmazotti értekezlet keretében adta át  Matyikóné Nagy Éva tanár (30. éves közalkalmazotti jogviszony), Meszesné Pálfi Ibolya tanár (25. éves közalkalmazotti jogviszony), Pócsik Mária tanár (25. éves közalkalmazotti jogviszony), Tóth Miklósné technikai dolgozó (25. éves közalkalmazotti jogviszony) részére.  Az elismerésekhez gratulálunk. A további fáradságos munkához jó egészséget, türelmet kívánunk..

 

 

_____________

Sio TV

A Sio TV online adása és korábbi műsorai __________________ 
   
   
     
   
   
   
 
 
 
Letöltés: Adobe Acrobat ReaderOldalainkon több helyen is pdf file-ok találhatók. Ezek megtekintéséhez amennyiben nem áll rendelkezésre az Adobe Acrobat program a következő helyről ingyenesen letölthető, használható.